Informatie

Hoe vaak uw hond moet worden getrimd is afhankelijk van:

1. De soort vacht. Een hond met een plukvacht heeft een ander verhaar ritme dan een hond met een knipvacht. Een ruwharige hond (plukvacht) heeft een zogenaamde blokverharing. Dit betekend dat alle haren op hetzelfde moment zijn uitgegroeit en allemaal tegelijk loslaten. Een kniphond heeft daarintegen een mozaiekverharing. Dit is te vergelijken met de mens, af en toe verlies van een paar haren, maar wel het hele jaar door. Met een plukvacht bepaald dus de hond wanneer hij/zij getrimd moet worden. Met een knipvacht kan de baas beslissen.

2. De omstandigheden. Langharige honden die hun lange haar willen behouden hebben meer onderhoud nodig dan degene die een kort model hebben. Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn ondergaan vaak een vachtverandering waardoor de trimsalon ook vaker bezocht moet worden

3. Hoe belangrijk is een goed verzorgde hond voor de baas en wat wil de baas er zelf voor doen.

4. Heeft de hond gezondheids/vachtproblemen?

Om U toch een idee te geven:
Plukvachten 2 tot 4 maal per jaar.
Knipvachten 4 tot 8 maal per jaar.

U ziet wel dat een trimbeurt voor elke hond weer anders is en een ieder dus zijn eigen opmaat gesneden behandeling krijgt. Het welzijn van de hond staat hierbij voorop!

De behandelingen

Het trimmen:
Dit betekent voor elke vacht en soort hond, ook rasloze iets anders. Niet iedere vacht heeft de dezelfde behandeling nodig, zo heb je verschillende handelingen. Hieronder enkele voorbeelden.

+Kniphonden:
Dan wordt de vacht in model gebracht met een schaar, mits hij/zij niet te veel in de klit zit. Enkele rassen of rasloze met soort gelijke vachten worden geknipt: Poedels,Maltezer en enkele Terriers (dit is maar een enkel voorbeeld)

+Efileren:
Dit is het haar uitdunnen en inkorten met een daarvoor speciale schaar met tandjes, zo zie je dan ook niet dat er geknipt is. Sommige honden kunnen worden geeffileerd in plaats van geplukt, dit komt om dat hun vacht dan te zacht is om te plukken.

Enkele soorten effileerhonden: Golden Retriever, Spaniëls, Setters, Cocker Spaniëls,en honden met een soort gelijke vacht

+Plukhonden:
Dit wordt gedaan om het dode losse stugge haar te verwijderen, zodat het nieuwe haar weer kan groeien.Worden de vachten geschoren (op enkele uitzonderingen na) dan blijft een deel van het losse haar zitten en kan de hond daar behoorlijk last van krijgen, jeuk bv. Het plukken gebeurt met de vingers en/of speciaal trimmesje. Enkel rassen die geplukt worden zijn; Bouvier, West Highland White Terrier,Engelse Cocker Spaniels,Ruwharige Jack Russels Terrier,Ruwharige Teckels, en honden met soort gelijke vachten.

+Scheren:
Dit is het haar inkorten met een scheer apparaat, het kan ook zijn dat een vacht zo erg in de klit zit dat er niets anders opzit dan te scheren. Er zijn ook honden die je in model kan scheren, b.v. Poedels, of honden met een soort gelijke vacht, en als een klant zijn of haar hond echt geschoren wilt hebben.

+Wassen en Föhnen:
Er zijn kortharige honden die alleen komen om gewassen te worden.Alle andere honden die voor een trimbeurt komen gaan zo wie zo in bad behalve enkele plukhonden. Na het bad worden de honden gedroogd met een waterblazer en/of fohn. Het voordeel van de waterblazer is dat deze de vacht goed "open" legt en eventuele huidbeschadigingen, huidaandoeningen, parasieten, enz. ontdekt worden. U wordt uiteraard op de hoogte gesteld als er iets met uw hond aan de hand is en U wordt eventueel met uw viervoeter doorverwezen naar de dierenarts.

Standaard bij een behandeling zit:
Trimmen
Wassen
Drogen
Oren schoonmaken
Nagels knippen
Tanden reinigen (mits de hond dit toelaat)
Anaalklieren nakijken